Tillbakablick

Inspirationsträffar om fisk på land i Halland (2019)

en   Efterfrågan på fisk och grönt ökar nu kraftigt i Sverige. Vi importerar mer än 75 procent av all fisk och grönt som konsumeras. Men förutsättningarna förändras. Konventionellt fiske liksom konventionell kassodling av fisk i öppet vatten har det svårt. Däremot har landbaserad odling utvecklats på ett intressant sätt de senaste tio åren; cirkulära

Read More »
Tillbakablick

Sjuhärad – Lär dig mer om landbaserat fiskodlingssystem som affärsmöjlighet (2019)

Akvaponi är ett slutet kretslopp där fisk och grönsaker drar nytta av varandra. Fiskens restprodukter blir växternas näring samtidigt som de renar vattnet. När vi odlar inomhus har vi möjlighet att producera mat året om, under kontrollerade former som bidrar till minskat matsvinn. Genom att placera odlingar på land ges möjlighet till diversifiering och nya

Read More »
Tillbakablick

Svin & Svinn matlagning på Eklundens (år 2019)

Ni har väl inte missat den nya trenden med Svin & Svinn!? Refarm Linné har länge lagat mat på svinnvaror från livsmedelsbutikerna men har nu utökat detta med att även använda sig av svin, vildsvin. Vildsvinen tar över i hela landet och förstör otroligt mycket för markägare. Samtidigt är det en otrolig resurs och ett

Read More »
Tillbakablick

Premiär för Linnés Planetskötare! (år 2019)

I samband med att Refarm Linné bildades startades Linnés Planetskötare, ett regionalt utvecklingsprojekt som kommer att jobba med olika teman runt hållbarhet. På vår meny står bland annat landsbygdens matrevolution, fler grönblåa jobb, ökad självförsörjning, fossilfritt Sverige, odla med barn, fiskodling på land – inomhus, svinnmatlagning, biologisk mångfald, bygga fjärilsrestauranger, bygga insektshotell och humleholkar och

Read More »
Tillbakablick

Ödevata Fiskecamp bygger akvaponi i växthus! (år 2019)

Ödevara Fiskecamp bygger en akvaponisk anläggning i sitt nya 165 kvadratmeter stora växthus. En grupp från Refarm Linné besökte nyligen företaget. – Vi har som långsiktigt mål att bli Sveriges mest hållbara turistdestination, sa en av ägarna Malin Axelsson. Malin och hennes man Magnus brinner verkligen för hållbarhet inom besöksnäringen och vill att deras gård

Read More »
Tillbakablick

Refarm Linnés har bildats – första årsstämman avklarad (år 2019)

Den nybildade organisationen Refarm Linné vill skapa fisk- och grönsaksodlingar i varannan socken i hela Sverige.  Tomma industrilokaler och ladugårdar kan vara en viktig resurs och skapa nya grönblå jobb både i tätorter och på landsbygden. – Fiskodlingar innebär en stor potential för en levande landsbygd i Sverige och resten av världen, säger Eskil Erlandsson,

Read More »
Tillbakablick

Premiär för svenskodlad ”rysk” kaviar (år 2018)

En unik premiär ägde rum den 12 november 2018 på Michelinmärkta PM & Vänner i Växjö: svenskodlad störrom från Strömsnäsbruk och Enstaberga provsmakades av kockar i södra Sverige. Betyget blev mer än väl godkänt! Evenemanget ägde rum inom ramen för ett Jordbruksverksfinansierat projekt som föreningen Refarm driver, kring landbaserad fiskodling. Läs mer här.

Read More »
Tillbakablick

Två workshops 7 september 2018 – fisk i rymden!

Den 7 september, i samband med MAT2018, anordnar Refarm två spännande workshops: Utveckla en modell för fiskodling i en regional livsmedelsstrategi, kl. 14.00-15.00 på PM Fest & Konferens i Växjö I denna workshop arbetar du under ledning av en nationell expertkår på landbaserad fiskodling. Produktion av fisk och grönsaker i rymden och i världens största flyktingläger Dadaab, kl. 15.30-16.30 på PM Fest & Konferens

Read More »
Tillbakablick

Den ätbara staden 16 oktober 2018 i Sättra

Är du näringslivsutvecklare, arbetar inom social hållbarhet och arbetsmarknad, med miljöfrågor eller krisberedskap? Då är detta något för dig! Denna halvdagskonferens handlar om ökad självförsörjning av livsmedel – även i staden – med både fisk och grönsaker, men också om möjligheter till sysselsättning.  Konferensen avslutas med en god lunch som ger en sinnlig upplevelse av

Read More »
Tillbakablick

Unik utvecklingskurs för kockar och kostchefer (år 2018)

Välkommen till en unik utvecklingskurs med ”Flera Fina Fiskar” Varför? För att det finns flera goda matfiskar vi kan odla på ett hållbart sätt på land, för att rädda haven, och de offentliga köken spelar en viktig roll som draglok för att vi ska vänja oss vid att tillaga och äta dessa godbitar! Målgrupp: Kommunala

Read More »
Rulla till toppen