Uncategorized

Refarm Linné på spaning i Almedalen

Hållbarhet och cirkulär ekonomi har dominerat de fyra dagar, som Refarm Linnés utsände senior, Gösta Skoglund, studerat Almedalens utbud på mer än 3700 aktiviteter. Spännande utblickar av Anders Wijkman, dels på EU-seminairum måndag förmiddag och Vinnova-spaning samma dag. Havsmyndigheten med flera ordnade heldag med fokus på fiskodling. Den var förstås stimulerande och gav bekräftelse på

Read More »
Uncategorized

Konferens om fiskodling och landsbygdsutveckling under MAT2019

Efterfrågan på fisk och grönt ökar kraftigt. Idag importerar Sverige 70-80 procent av all fisk, grönsaker och frukt som vi äter. Odling av fisk och grönt har en viktig roll att spela för framtidens matförsörjning. Men hur skall vi odla så att det blir ännu mer hållbart och proteineffektivt? Det växer fram ett cirkulärt hållbart livsmedelssystem

Read More »
Uncategorized

Svin & Svinn matlagning på Eklundens

Ni har väl inte missat den nya trenden med Svin & Svinn!? Refarm Linné har länge lagat mat på svinnvaror från livsmedelsbutikerna men har nu utökat detta med att även använda sig av svin, vildsvin. Vildsvinen tar över i hela landet och förstör otroligt mycket för markägare. Samtidigt är det en otrolig resurs och ett

Read More »
Uncategorized

Nytt odlingsprojekt – Barnens Ekoland

Som en fortsatt del i Linnés Planetskötare startar nu Refarm Linné Barnens Ekoland. I projektet ger vi 20 stycken familjer möjligheten att lära sig odla och laga mat tillsammans. Dom senaste veckorna har vi byggt om en odlingsyta utanför vårt kontor på Smedjegatan i Växjö. Det består av tolv stycken pallkragar, en fjärilsrestaurang samt insektshotell.

Read More »
Uncategorized

Premiär för Linnés Planetskötare!

I samband med att Refarm Linné bildades startades Linnés Planetskötare, ett regionalt utvecklingsprojekt som kommer att jobba med olika teman runt hållbarhet. På vår meny står bland annat landsbygdens matrevolution, fler grönblåa jobb, ökad självförsörjning, fossilfritt Sverige, odla med barn, fiskodling på land – inomhus, svinnmatlagning, biologisk mångfald, bygga fjärilsrestauranger, bygga insektshotell och humleholkar och

Read More »
Uncategorized

Garveriet blev årets banbrytare

Restaurangen och konferensanläggningen Garveriet i Floda utanför Göteborg har av White Guide utsetts till Årets banbrytare. Garveriet är en av Refarm Linnés spjutspetsar i Sverige. Just nu byggs där en stor akvaponi-anläggning för att kunna förse gästerna med färsk och hållbar fisk. Motiveringen till belöningen av White Guide lyder: ”För att med stora ambitioner ha

Read More »
Uncategorized

Ödevata Fiskecamp bygger akvaponi i växthus!

Ödevara Fiskecamp bygger en akvaponisk anläggning i sitt nya 165 kvadratmeter stora växthus. En grupp från Refarm Linné besökte nyligen företaget. – Vi har som långsiktigt mål att bli Sveriges mest hållbara turistdestination, sa en av ägarna Malin Axelsson. Malin och hennes man Magnus brinner verkligen för hållbarhet inom besöksnäringen och vill att deras gård

Read More »
Uncategorized

Refarm Linnés har bildats – första årsstämman avklarad

Den nybildade organisationen Refarm Linné vill skapa fisk- och grönsaksodlingar i varannan socken i hela Sverige.  Tomma industrilokaler och ladugårdar kan vara en viktig resurs och skapa nya grönblå jobb både i tätorter och på landsbygden. – Fiskodlingar innebär en stor potential för en levande landsbygd i Sverige och resten av världen, säger Eskil Erlandsson,

Read More »
Aktuellt

Kökskurs i Åtvidaberg!

Samtidigt som våren börjat smyga sig på (i alla fall i södra Sverige) har vårt projekt Eko i Linnés fotspår rivstartat! Riksdagen beslutade i den nationella Livsmedelsstrategin 2017 att offentliga kök skall använda sig av 60% ekologiska livsmedel till år 2030. För att nå detta mål fick ett antal företag och organisationer, på uppdrag av

Read More »
Aktuellt

Premiär för svenskodlad “rysk” kaviar

En unik premiär ägde rum den 12 november 2018 på Michelinmärkta PM & Vänner i Växjö: svenskodlad störrom från Strömsnäsbruk och Enstaberga provsmakades av kockar i södra Sverige. Betyget blev mer än väl godkänt! Evenemanget ägde rum inom ramen för ett Jordbruksverksfinansierat projekt som föreningen Refarm driver, kring landbaserad fiskodling. Läs mer här.

Read More »