Uncategorized

Radio Sjuhärad informerade om hur fler kan blir fiskbönder

Hur är livet som fiskbonde? Hur mycket fisk och grönsaker blir resultatet? Kimberly Berglöf, verksamhetsledare på Refarm Linné, och Caroline Dahrén, samordnare förGröna Möten Sjuhärad höll nyligen på Rådde Gård, Länghem, utanför Borås, en kurs om odling av grönsaker och fisk på land. Torbjörn Ranta, Arctic roe of Scandinavia, var också på plats och berättade om

Read More »
Uncategorized

Inspirationsträffar om fisk på land i Halland

en   Efterfrågan på fisk och grönt ökar nu kraftigt i Sverige. Vi importerar mer än 75 procent av all fisk och grönt som konsumeras. Men förutsättningarna förändras. Konventionellt fiske liksom konventionell kassodling av fisk i öppet vatten har det svårt. Däremot har landbaserad odling utvecklats på ett intressant sätt de senaste tio åren; cirkulära

Read More »
Uncategorized

Årets Gulddroppe utdelat till Pecka Nygård

  Refarm Linné har delat ut årets Gulddroppe till Pecka Nygård, en av grundarna till Peckas Naturodlingar i Härnösand. Priset utdelades av Refarm Linnés verksamhetsledare Kimberly Berglöf vid en ceremoni på Parkaden i Härnösand. Gulddroppen är en personlig hyllning till någon, som har varit extra framgångsrik med ”att gå i fotspåren” efter världens förste ekolog,

Read More »
Uncategorized

Fiskodlingskvällar i Västra Småland!

Med modern teknik kan fisk och grönsaker odlas inomhus i system som kan placeras nästan var som helst, till exempel i en ladugård, tvättstuga eller industrilokal!  Under inspirations-kvällarna får du lära dig om fiskodling och akvaponik och hur du själv kan komma igång. ▪ 11 nov, Åsenhöga (Gnosjö kn) ▪ 21 nov, Järstorp (Jönköpings kn)

Read More »
Uncategorized

Sjuhärad – Lär dig mer om landbaserat fiskodlingssystem som affärsmöjlighet

Akvaponi är ett slutet kretslopp där fisk och grönsaker drar nytta av varandra. Fiskens restprodukter blir växternas näring samtidigt som de renar vattnet. När vi odlar inomhus har vi möjlighet att producera mat året om, under kontrollerade former som bidrar till minskat matsvinn. Genom att placera odlingar på land ges möjlighet till diversifiering och nya

Read More »
Uncategorized

Spännande middag & studiebesök till Ödevata Fiskecamp, AROS & Gårdsfisk 12-13 september!

Under Mat 2019 i Växjö, ett av Sveriges största matevent, anordnar Refarm Linné i år en trerätters fiskmiddag på svenska, hållbart odlade fiskar på PM & Vänner samt tre spännande studiebesök. Efterfrågan på fisk och grönt ökar kraftigt. Idag importerar Sverige 70-80 procent av all fisk, grönsaker och frukt som vi äter. Odling av fisk och

Read More »
Uncategorized

Refarm Linné på spaning i Almedalen

Hållbarhet och cirkulär ekonomi har dominerat de fyra dagar, som Refarm Linnés utsände senior, Gösta Skoglund, studerat Almedalens utbud på mer än 3700 aktiviteter. Spännande utblickar av Anders Wijkman, dels på EU-seminairum måndag förmiddag och Vinnova-spaning samma dag. Havsmyndigheten med flera ordnade heldag med fokus på fiskodling. Den var förstås stimulerande och gav bekräftelse på

Read More »
Uncategorized

Svin & Svinn matlagning på Eklundens

Ni har väl inte missat den nya trenden med Svin & Svinn!? Refarm Linné har länge lagat mat på svinnvaror från livsmedelsbutikerna men har nu utökat detta med att även använda sig av svin, vildsvin. Vildsvinen tar över i hela landet och förstör otroligt mycket för markägare. Samtidigt är det en otrolig resurs och ett

Read More »
Uncategorized

Nytt odlingsprojekt – Barnens Ekoland

Som en fortsatt del i Linnés Planetskötare startar nu Refarm Linné Barnens Ekoland. I projektet ger vi 20 stycken familjer möjligheten att lära sig odla och laga mat tillsammans. Dom senaste veckorna har vi byggt om en odlingsyta utanför vårt kontor på Smedjegatan i Växjö. Det består av tolv stycken pallkragar, en fjärilsrestaurang samt insektshotell.

Read More »
Uncategorized

Premiär för Linnés Planetskötare!

I samband med att Refarm Linné bildades startades Linnés Planetskötare, ett regionalt utvecklingsprojekt som kommer att jobba med olika teman runt hållbarhet. På vår meny står bland annat landsbygdens matrevolution, fler grönblåa jobb, ökad självförsörjning, fossilfritt Sverige, odla med barn, fiskodling på land – inomhus, svinnmatlagning, biologisk mångfald, bygga fjärilsrestauranger, bygga insektshotell och humleholkar och

Read More »