Ödevara Fiskecamp bygger en akvaponisk anläggning i sitt nya 165 kvadratmeter stora växthus. En grupp från Refarm Linné besökte nyligen företaget.

– Vi har som långsiktigt mål att bli Sveriges mest hållbara turistdestination, sa en av ägarna Malin Axelsson.
Malin och hennes man Magnus brinner verkligen för hållbarhet inom besöksnäringen och vill att deras gård och företag ska bli om inte klimatpositivt så i alla fall klimat neutralt. Första steget var att bygga om sin flispanna till att också producera biokol.
– Vi stoppar in 8 m3 flis och utöver att värma upp gården får vi ut 1 m3 biokol, kol som annars hade gått ut i atmosfären, säger Magnus Axelsson.
Nu när dom har ett hållbart sätt att värma vatten känns det ju helt naturligt att börja odla den tropiska varmvattensfisken tilapia som trivs runt 28 grader. Dom har redan fått upp ett 165 m2 stort orangeri som är vinter isolerat så att dom kan odla bland annat bananer och mango mitt i vintern! Fisktankarna och odling behållarna är redan på plats, nu ska bara pumpsystemet installeras i källaren innan fisk och växter kan flytta in.


Tanken är inte att det ska vara någon stor produktion av fisk och grönsaker men att försöka bli så självförsörjande som möjligt för sig själva och sina gäster. Det ska också vara en trevlig miljö för gäster och besökare.
– Vi funderar på att göra orangeriet till en skärmfri yta dit man kan gå för att njuta, reflektera och fly undan vardagsstressen, säger Malin.
Med på besöket var två lärare från Stiernhööks Naturbruksgymnasium i Rättvik som även dom har flera stora växthus som dom skulle vilja bygga om till akvaponik anläggningar efter att trädgårdsutbildningen lagts ned på skolan.
Fiskodling och akvaponi kan vara en av lantbrukets nya grenar i framtiden och vilket bättre sätt att kan man tänka sig att nå fram till den nya generationen lantbrukare än genom naturbruksgymnasierna.
– Det är spännande att se hur Ödevata tänker. Eftersom våra gäster är våra elever finns det många likheter med att bygga en besöksanläggning och en undervisningsanläggning, säger en utav lärarna från Stiernhööks.
Efter det inspirerande besöket hos Ödevata ser vi med spänning fram emot att komma tillbaka när orangeriet är fyllt av fisk och växter om några månader!