Föreläsningarna har varit öppna för alla att delta i digitalt. Det var en grundkurs som genomfördes av föreningen Refarm Linné och finansierades av leaderområdena i Sörmland, Sjuhärad, Västra Småland och Halland. Den bestod av 10 tillfällen kvällstid kl 18-21 under 2021. Målgrupp var i första hand alla som var sugna på att komma i gång […]
Tillbakablick
Vi välkomnar Niklas Wennberg, Pond Fish and Greens, som kommer vägleda oss under seminariet tillsammans med Peter Eklund, Refarm Linné. De bjuder på inspiration, kunskap, goda – och kanske dåliga – exempel som företag i alla storlekar har nytta av. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor till Niklas och Peter under seminariet. Tid: måndagen
På en rad platser i södra Sverige samlades på måndagskvällen kockar, krögare och andra matlagningsintresserade för att tillaga fiskar odlade på land – rödstrimma och clarias. Det var en del av leaderprojektet ”Mer fisk på land i Halland”, som drivs av Refarm Linné. Resultatet blev mycket läckert med en rad nya idéer och traditionella
Refarm Linné har tilldelat Malin och Magnus Axelsson på Ödevata fiskecamp årets Gulddroppe för deras arbete med hållbarhet. – Med sitt engagemang och med nästa generation i åtanke har de skapat en trivsam oas, där biokolproduktion, akvaponik och cirkulärt tänkande kan inspirera andra att arbeta för en bättre morgondag, står det i motiveringen för priset.
Doktoranden och gymnasieläraren Ann Elofsson är ny ledamot i styrelsen för Refarm Linné. Hon är också länsordförande för Naturskyddsföreningen Kronoberg – Det folkbildningsarbete om miljöfrågor som görs av Refarm Linné är viktigt, säger hon. Ann Elofssons intresse för miljön började redan under skoltiden. – Vi hade en lärare, som startade en miljöklubb för oss elever.
Hur är livet som fiskbonde? Hur mycket fisk och grönsaker blir resultatet? Kimberly Berglöf, verksamhetsledare på Refarm Linné, och Caroline Dahrén, samordnare förGröna Möten Sjuhärad höll nyligen på Rådde Gård, Länghem, utanför Borås, en kurs om odling av grönsaker och fisk på land. Torbjörn Ranta, Arctic roe of Scandinavia, var också på plats och berättade om
en Efterfrågan på fisk och grönt ökar nu kraftigt i Sverige. Vi importerar mer än 75 procent av all fisk och grönt som konsumeras. Men förutsättningarna förändras. Konventionellt fiske liksom konventionell kassodling av fisk i öppet vatten har det svårt. Däremot har landbaserad odling utvecklats på ett intressant sätt de senaste tio åren; cirkulära
Akvaponi är ett slutet kretslopp där fisk och grönsaker drar nytta av varandra. Fiskens restprodukter blir växternas näring samtidigt som de renar vattnet. När vi odlar inomhus har vi möjlighet att producera mat året om, under kontrollerade former som bidrar till minskat matsvinn. Genom att placera odlingar på land ges möjlighet till diversifiering och nya
Ni har väl inte missat den nya trenden med Svin & Svinn!? Refarm Linné har länge lagat mat på svinnvaror från livsmedelsbutikerna men har nu utökat detta med att även använda sig av svin, vildsvin. Vildsvinen tar över i hela landet och förstör otroligt mycket för markägare. Samtidigt är det en otrolig resurs och ett
I samband med att Refarm Linné bildades startades Linnés Planetskötare, ett regionalt utvecklingsprojekt som kommer att jobba med olika teman runt hållbarhet. På vår meny står bland annat landsbygdens matrevolution, fler grönblåa jobb, ökad självförsörjning, fossilfritt Sverige, odla med barn, fiskodling på land – inomhus, svinnmatlagning, biologisk mångfald, bygga fjärilsrestauranger, bygga insektshotell och humleholkar och