Mer fisk på land i Sjuhärad
Projekt
Nu har världen antagit två nya agendor, FNs Agenda 2030 i New York och klimatavtalet 2015 i Paris. Tillsammans vävs dessa ihop i hållbar utveckling, där mat är den centrala gemensamma nämnaren. Minst tretton av de 17 målen berör mat. Hållbarheten inom den globala matproduktionen måste stärkas för att utvecklingsstrategier och framtida utmaningar ska mötas.
Fler och fler ställer krav på vad maten innehåller och var den kommer ifrån. Särskilt unga efterfrågar mat, som är bättre för klimatet, hälsan, djuren och jordbrukarna. Livsmedelsföretag och restaurangbranschen kan visa sina kunder hur gott en hållbar framtid smakar.
De senaste åren har det i Sverige sakta börja växa fram en helt ny näring hur vi med en begränsad ytanvändning till stor del kan bli självförsörjande på fisk och grönsaker. Från dagens ytterst låga andel självförsörjning, 20–30 %. Till 2030 behöver fisk- och grönsaksproduktion öka med upp till 50 procent, för att matcha efterfrågan på fisk, skaldjur och grönsaker. Här finns en potential för hela landet med cirkulära slutna system. Till exempel akvaponik – kombinationen fisk och grönsaker. Vi kan ta tillvara ladugårdar och industrilokaler och göra om dem till landbaserade system där 1 ton foder ger 1 ton närproducerad fisk och 8–10 ton grönsaker.
Under 2019–2020 kommer Refarm Linné med stöd av Leader Sjuhärad, Jordbruksverket och EU att driva ett projekt för att öka kunskapen och medvetenheten om hållbar, landbaserad fiskodling.
Under hösten 2019 kommer ni att kunna komma och lyssna på föreläsningar om vad recirkulerande vattenbruk och akvaponi är, hur man lär sig mer och kommer igång samt hur man underlättar för att starta denna nya typ av näring i sin region eller kommun. Vi kommer att besöka Tranemo, Svenljunga, Mark, Bollebygd, Vårgårda, Herrljunga, Ulricehamn och Borås. När datum och platser är bestämda kommer du att hitta dom här samt under fliken Kurser och på vår Facebook sida @refarmlinne.
Den första inspirationsträffen kommer att vara den 24 oktober tillsammans med Gröna Möten på Rådde Gård. Läs mer om dagen och hur du anmäler dig HÄR
Om du är intresserad av att lära dig mer om fiskodling på land kommer det under 2020 finnas möjlighet att delta i studiecirklar genom Studieförbundet Vuxenskolan. Är du intresserad så hör av dig till Ernst Gustafsson, ernst.gutafsson@sv.se
Efter att du genomgått en studiecirkel hoppas vi att du fortfarande är intresserad av fiskodling. Då har du möjlighet att följa med till en fiskodling över en helg och lära dig ännu mer, både i praktiken och i teorin. På denna kurs kommer det bland annat att vara föreläsningar från olika experter inom deras kunskapsområden. Kursen kommer troligen att hållas under hösten 2020, program och bokning kommer att kunna göras under fliken Kurser.
För dig som jobbar inom kök, både privat och offentligt, kommer vi erbjuda halvdagar kökskurser för att introducera dessa nya produkter. Ni får då information om vilka fiskar som kan tänkas finnas på marknaden i framtiden, hur dom är producerade, vad skillnaden kan tänkas vara mot det ni normalt jobbar med och givetvis kommer vi att laga mat tillsammans för att bekanta oss med till exempel svenskodlad tilapia och clarias.
Under projekttiden kommer vi givetvis ge möjlighet för er som är intresserade att följa med på studiebesök till en eller två odlingar. Vi kommer åka till både en RAS odling och en akvaponisk odling. Håll utkik på hemsidan och Facebook för datum!
Har du några frågor angående projektet eller någon aktivitet kontakta gärna projektledaren.
Finansiärer



Kontakt

Verksamhetsledare Refarm Linné