Linnés Planetskötare

Linnés Planetskötare

I projektet bedrivs utvecklingsinsatser i Linnés anda inom Kronobergs län. Vi vill lyfta vikten av biologisk mångfald, matsvinn och involvera barnen i odling och framtidens livsmedelsproduktion. Projektet är löpande och finansieras årligen av våra stödmedlemmar.

Projekt

2020 Vi har utvecklat och uppdaterat odlingen, insektshotellet och fjärilsrestaurangen utanför kontoret i Växjö, Smedjegatan 3B. Det spirar av liv (inte minst pollinatörer!) så kom gärna och besök platsen, inspireras och bygg kanske en egen liten insektsoas i din trädgård eller på arbetsplatsen? Vi planerare även under året att fortsätta jobba med att höja självförsörjningsgraden av fisk och grönsaker genom akvaponisk odling i Kronobergs län, är du intresserad av dessa frågor så tveka inte att höra av dig till oss!

2019 kunde våra stödmedlemmars bidrag medfinansiera uppbyggnaden av en grönsaksodling, ett insektshotell och en fjärilsrestaurang för att sprida budskapet och kunskapen om det viktiga med att bevara den biologiska mångfalden.  Sedan tigigare år hade vi ett antal pallkragar med några perenna och annuella grösnaker och bärplantor, idén  om att utveckla platsen till förmån för insekter föddes när vi hörde talas om FNs rapport om hotande förluster i den globala biologisk mångfalden – och om dess konsekvenser för världens livsmedelsproduktion. Odlingen går att besöka utanför Refarm Linnés och Studieförbundet Vuxenskolans kontor i Växjö, Smedjegatan 3B, välkommen att inspireras!

Såhär såg odlingen ut under 2019:

Med genomensamma insatser tog det en halvdag att skapa denna lilla oas! 

 

I slutet av sommaren prunkade det verkligen i vår ca 100 kvm stora odlings- och mångfaldshörna! Detta gladde både besökare, personal, smådjur och inte minst våra magar som fick några riktigt goda måltider av de egenodlade grönsakerna!

Under året hade vi även möjlighet att genomföra flera svinnmatlagningar, ibland med inslag av vildsvinskött. Detta för att uppmärksamma hur mycket mat som går förlorad men som fortfarande går jättebra att äta och vilken resurs vildsvinen skulle kunna vara i våra kök!

2018 kunde våra stödmedlemmars bidrag medfinansiera en kartläggning i Kronobergs län av kommunernas intresse för att etablera fisk- och grönsaksodling. Nu är vi på väg att skapa nya blågröna jobb och öka vår självförsörjning av livsmedel!

Biologisk mångfald

 

20 procent av de svenska fjärilar som har bedömts av Artdatabanken är rödlistade. 27 procent av debedömda stekelarterna, där bin och humlor ingår, i Sverige är rödlistade. I Europa har nästan 40 procent av de vilda bina och 30 procent av fjärilarna minskande populationer. Allt pekar på att en stor del av de arter som vi människor och naturen är beroende av inte mår bra.

Bara några månader efter att vi byggt vår mångfaldshörna hittade vi på ca en halv timme bland annat Stenhumla, Jordhumla, Sidenbi, Citronbi, Örtagårdsbi, Blodbi, Mindre guldvinge, Honungsbi, Hårig bärfis, Nyckelpiga, Strimlus! Ett insektshotell och/eller fjärilsrestaurang är ett bra, lärorikt och roligt, sätt att uppmärksamma såväl unga som gamla om alla fantastiska djur som finns i omgivningen som vi kanske inte alltid lägger märke till. Ett enkelt sätt att göra till exempel naturkunskapen mer praktiskt och spännande samtidigt som barnen lär sig massor!

Vi fick experthjälp av ekologen Tobias Ivarsson från Växjö kommun att identifiera arter i vår odling men man kommer långt med en bra bok också! Självklart släppte vi ut alla insekter direkt efter identifiering :)

Har du ingen bra plats på din skola eller nära ditt hem att identifiera småkryp och insekter på? Välkommen till oss på Smedjegatan 3B, odlingen är öppen alla dagar, året om, dygnet runt!

Finansiärer

 • PM & Vänner
 • Clarion Hotel Cardinal
 • Swedbank Kronoberg
 • Länsförsäkringar Kronoberg
 • Studieförbundet Vuxenskolan
 • Elit Hotels Växjö
 • Eklundens Grafiska
 • Ahlen Fastigheter
 • Coop
 • Kontakt

  E-Post: info@refarm.se
  Projektledare: Refarm Linné
  Statdatum: 2018-01-01
  Slutdatum: 
  Projektets status: Pågående
  Scroll to Top