Mer lokal mat på den lokala tallriken
Projekt
Projektägare: Föreningen Refarm Linné
Finansiering och geografisk avgränsning: Leader Linné Småland
(Markaryd, Älmhult, Ljungby, Alvesta, Växjö, Värnamo, Sävsjö och Vetlanda)
Den offentliga måltiden har potential att driva samhällsutveckling bland annat för hållbarhet och en levande landsbygd med livskraftiga livsmedelsproducenter. Viljan ifrån de offentliga organisationer så som främst kommuner och regioner att bidra till detta är också god och ”närproducerat” är ett av de vanligaste kvalitetsbegreppen som nämns politiskt när man talar om sina måltider. Det som kan sätta gränser är resurser för upphandling och uppföljning och hur man tolkar regelverken som starkt begränsande. Refarm Linné vill vara med och driva utveckling regionalt för hur mer av den lokala maten kan hamna på den lokala offentliga tallriken.
På strategisk nivå skall vi genomföra en workshop för hela livsmedelskedjans parter för att inspirera, diskutera och se utvecklingsmöjligheter. Intressant är att utveckla potentialen i dynamiska inköpssystem liksom att gå igenom möjligheterna med de helt färska upphandlingsreglerna (220201) där bland annat möjligheterna till direktupphandling ökar och med högre belopp. Vi avser även att involvera nationell kompetens ifrån bland annat Upphandlingsmyndigheten och LRF.
Vidare genomförs två workshops för att inspirera matlagare och menyplanerare med flera i offentliga kök där vi i efter säsong utgår ifrån det regionala utbudet av livsmedel och komponerar och lagar rätter och menyer för målgrupperna. Vår insikt är att det som serveras i skolrestaurangerna bidrar till att skola morgondagens hållbara konsumenter.
Inspirerade av LOMA i Danmark skall vi på en skola genomföra en servering av skollunch där skolrestaurang och hemkunskap med pedagoger och elever samverkar i att planera, laga och servera en skollunch på hållbara och lokala råvaror i säsong.
Vi är även deltagare i ett europeiskt utbyte med flera länder där man vill visa upp sina goda exempel på hur man arbetat med och utvecklat upphandling som tydligt inkluderar möjligheter för små och lokala matproducenter liksom hur man stöttat producenterna till samverkan och kunnande om offentliga affärer. Här tänker projektet att samla och dokumentera goda exempel liksom att bjuda med våra lokala och regionala upphandlare, kostchefer, politiker, matproducenter och andra i kedjan på studieresor till deltagande länder. Projektet kommer även att anordna ett internationellt besök i vårt Leaderområde i samband med MAT 2023.
Mot slutet av projektet vill vi tillsammans med parterna som varit med längs vägen i ett avslutande webinar dela med oss av goda exempel, erfarenheter och resultat. Projektet pågår till 2024-12-31.
Målgrupp
Alla relevanta parter i den regional livsmedelskedjan kopplat främst till offentlig konsumtion. Upphandlare, kostchefer, politiker, hållbarhetsansvariga, näringslivsansvariga och matlagare med flera i offentliga organisationer. Bönder, odlare, matproducenter, förädlare och grossister.