Refarm Linné har tilldelat Malin och Magnus Axelsson på Ödevata fiskecamp årets Gulddroppe för deras arbete med hållbarhet.
– Med sitt engagemang och med nästa generation i åtanke har de skapat en trivsam oas, där biokolproduktion, akvaponik och cirkulärt tänkande kan inspirera andra att arbeta för en bättre morgondag, står det i motiveringen för priset.
I år har årets Gulddroppe delats ut till två verkliga eldsjälar, Malin och Magnus Axelsson på Ödevata Fiskecamp i Emmaboda kommun. De har skapat en förebild för landsbygdsutveckling, livsmedelssäkerhet, klimatsmart kolfälla och ekoturism.
Vid en ceremoni på torsdagen överlämnades årets Gulddroppe av Refarm Linnés ordförande Magnus P Wåhlin, som också är ordförande i Växjö kommuns hållbarhetsutskott.
Hela motiveringen till årets pris är ”Med sitt engagemang och med nästa generation i åtanke har de skapat en trivsam oas, där biokolproduktion, akvaponik och cirkulärt tänkande kan inspirera andra att arbeta för en bättre morgondag. Det har medfört att vi har kunnat lägga till ytterligare en viktig pusselbit i vårt arbete för framtidens livsmedelsförsörjning i Linnés anda.”
– Ett jätte-jätte-stort tack för det fina priset. Detta pris är en mycket stor puzzelbit även för oss med vår vision om att Ödevata ska vara med och visa vägen. Just detta arbete har vi nu blivit prisade för. Ni kan inte föreställa er hur lyckliga vi är. Vi vill visa på att det är lätt och roligt att ta ansvar, kommenterar Malin Axelsson priset.
– Detta är en underbar bekräftelse på att vi med vår lilla verksamhet är en positiv kraft som gör och kommer göra skillnad i vår allas omställningsarbete stor som liten, säger Magnus Axelsson.
I många år har föreningen Refarm Linné tillsammans med Elite Hotel i Växjö delat ut ”Gulddroppen – en hedersutmärkelse för hållbarhetsarbete”.
Bland pristagarna kan nämnas dåvarande landshövdingen Kristina Alsér, kostchefen Doris Johansson, kocken Eric Måneld, Monica Carlsson på stjärnkrogen PM & Vänner, Bonnagårdens förskola, Föreningen Bonnakött, S:t Sigfrids Folkhögskola, kockarna Magnus Hörberg och Matts Andersson samt Pecka Nygård, som driver en stor fisk- och tomatodling utanför Härnösand.
Biokolproduktion kan ses som ett klimattrolleri, som ger gratis värme till växthuset samtidigt som träflis omvandlas till ett långsiktigt jordförbättringsmedel … och dessutom är klimatsmart.
Akvaponik är också rena trolleriet. I det vinterbonade växthuset i Ödevata på nästan 200 kvadratmeter ryms både odling av matfisk och grönsaker. Det gör att fiskecampen i stor utsträckning är självförsörjande när det gäller delar av matkonsumtionen. Växter och fiskar lever av och med varandra utan att förorena omgivningen.