Digital matlagningskväll med odlad fisk (2021)

 

 

Kvällens matlagning förbereds.
Jens Vikingsson visar deltagarna på Lernia i Växjö vad som sägs av Patrik Sewirin på Gunnebo slott.
Matts Andersson provsteker de olika fiskarna.

På en rad platser i södra Sverige samlades på måndagskvällen kockar, krögare och andra matlagningsintresserade för att tillaga fiskar odlade på land – rödstrimma och clarias. Det var en del av leaderprojektet ”Mer fisk på land i Halland”, som drivs av Refarm Linné.

Resultatet blev mycket läckert med en rad nya idéer och traditionella rätter, som förmedlades via internet till alla deltagarna på många platser.

Den digitala matlagningskvällen den 8 mars leddes av Patrik Sewerin, restaurangchef på Gunnebo slott i Göteborg. På grund av coronan deltog högst åtta personer på varje plats. Kvällen inleddes med en film, där Patrik samtalade med fiskodlaren Niklas Wennberg. Ett exempel på ämnen i samtalet var slakt av fisk.

Sedan diskuterades gemensamt bland annat möjligheten att rimma och röka fiskarna och deltagarna kom överens om att ta ett gemensamt möte efter planeringen av matlagningen på varje plats. Ett tips var att om fisken skulle rimmas behövs mer salt än till rimmad torsk.

 

En av platserna, där fiskar tillagades, var storköket på Lernia i Växjö, som normalt har 60 elever. Efter inledningen samlades deltagarna framför den vita tavlan, där stjärnkocken Matts Andersson sammanfattade vad som skulle tillagas av ett kilo rödstrimma och ett kilo clarias.

Här är de fyra rätterna som gruppen enades om:

  • Ceviche på tilapia eller rödstrimma.
  • Halstrad tatar på clarias.
  • Halstrad tilapia med grönkål och apelsinaioli.
  • Fiskgryta med rotsaker och clarias

Matts Andersson började med att provsteka de båda fisksorterna för att få en känsla för deras egenskaper. En härlig doft spred sig i Lernias nya fina kök.

 

Efter en timme hölls, via zoom, ett gemensamt möte, där deltagarna på de olika platserna runt om i södra Sverige presenterade vilka rätter de planerade att laga med fiskarna. Med inspirerade deltagare drog sedan matlagningen i gång. Stämningen var på topp och kreativiteten flödade. Förutom de två fisksorterna fanns en rad rotfrukter och andra grönsaker att tillgå, liksom många kryddor. Deltagarna hjälpte varandra med många goda råd och dåd.

Efter mindre än två timmar var alla fyra rätterna i Lerniaköket klara för provsmakning och lades upp på ett trevligt sätt. Allt var jättegott, tyckte alla.

Sedan hölls ett gemensamt digitalt möte, där alla grupperna redogjorde för sina erfarenheter. Bland de rätter som rapporterades var halstrad tilapia med hasselnötter och äpplen liksom kroppkakor med fisk. Recepten kommer senare att samlas ihop och delas.

Några av kommentarerna:

– En av fiskarna hade lite insjösmak.

– De här fiskarna var lätta att jobba med, tåliga.

– Fiskarna var mycket godare än slabbig sej.

– De olika rätterna blev godare än vad vi hade förväntat oss. Det var dessutom jättekul att jobba så här.

Entusiasmen var stor runt om i de deltagande storköken.

– Om det finns intresse för fler sådana här träffar, så skulle vi gärna vilja arrangera fler liknande kvällar, säger Gösta Skoglund, Refarm Linné.

Fotnot: Rödstrimma är Gårdsfisks namn på tilapia.

Projektet finansierat av:

 

Följ oss på Facebook 

Vi uppdaterar löpande med information på Facebook

Rulla till toppen