Refarm Linné https://refarmlinne.se Ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet Tue, 10 Oct 2023 04:45:10 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8.1 Mer ekologiskt i Jönköpings län https://refarmlinne.se/mer-ekologiskt-i-jonkopings-lan/ https://refarmlinne.se/mer-ekologiskt-i-jonkopings-lan/#respond Tue, 10 Oct 2023 04:40:16 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987480086 Refarm-Linné medverkar och är partner i projekt som Region Jönköpings län har startat. Projekt syftar till att stärka och synliggöra den ekologiska produktionen i länet, uppmärksamma goda exempel nationellt och regionalt när det gäller produktion, upphandling och hur konsumenterna i länet kan göra mer medvetna val som gynnar miljö, klimat, hälsa och biologisk mångfald – något som går i linje med inriktningen på den regionala livsmedelsstrategin i Jönköping län.

Projektet ”Mer ekologiskt i Jönköpings län” pågår mellan juni 2023-april 2025 och finansieras med medel från landsbygdsprogrammet 2014–2020. Projektet drivs som ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Refarm Linné, Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Under projekttiden 2023–feb 2025 har minst en kunskaps- eller kompetenshöjande insats i form av studiebesök, föreläsning eller workshop genomförts i alla länets kommuner. Målgruppen utgörs av kommunernas måltidsverksamheter, upphandlare, strateger, utvecklare och politiker.
Att inom alla länets kommuner erbjuda olika möjligheter för konsumenter att möta producenter, få information kring ekologiska produkter och dess mervärden för biologisk mångfald, klimat, miljö och hälsa.

Varför gör vi det här?
Syftet med projektet är att synliggöra och skapa medvetenhet om ekologisk produktion i Jönköpings län och dess fördelar och påverkan på biologisk mångfald, klimat och miljö.

Målgrupp
Under projekttiden kommer ett brett spektra av aktiviteter att anordnas: bl.a. studiebesök på ekologiska gårdar i länet, konsumentföreläsningar i samarbete med Naturskyddsföreningen, inspirationsutbildningar och kompetensutveckling för kommunernas måltidsverksamheter, upphandlare, strateger, utvecklare och politiker, odling för elever, pedagoger och vårdnadshavare.

Kontaktperson – Refarm Linné
Jens Vikingsson
jens@miljolinne.se
070-751 45 69

]]>
https://refarmlinne.se/mer-ekologiskt-i-jonkopings-lan/feed/ 0
Hösten 2022: Fyra leaderprojekt är slutförda och det femte är snart också slut https://refarmlinne.se/hosten-2022-fyra-leaderprojekt/ https://refarmlinne.se/hosten-2022-fyra-leaderprojekt/#respond Sun, 01 May 2022 18:19:41 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987479496

Föreningen Refarm Linné har under två-tre år utvecklat sitt kunnande i leaderområdena i Sörmland, Sjuhärad, Västra Småland och Halland. Nu är vi på väg med nya ansökningar – i övergången mellan två leaderperioder. Mest aktuellt är Leader Nordvästra Skåne för 10 kommuner.

]]>
https://refarmlinne.se/hosten-2022-fyra-leaderprojekt/feed/ 0
Barn räddar bin https://refarmlinne.se/barn-raddar-bin/ https://refarmlinne.se/barn-raddar-bin/#respond Tue, 04 Jan 2022 17:24:09 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478987

Vårt nya projekt i Kronobergs län, “Barn räddar bin”, riktar sig till barnen i förskolor i länets alla kommuner. Första etappen har siktat in sig på att varje kommun under våren 2022 etablerar en egen ”bi-och-fjärilsrestaurang”. Den blir modell för kommunens förskolor, som i etapp 2 (nästa läsår) ”får” egna restauranger – gärna med bi-hotell där insekterna kan bo och fortplanta sig. Kommunerna är nu på väg att hämta de ”jättebihotell”, som länsstyrelsens naturskyddsenhet i Kronobergs län bekostar … utöver projektstöd.

Föreningen Refarm Linné har initierat ett projekt om biologisk mångfald för barn i förskolan. Det finansieras i första hand av Länsstyrelsen Kronoberg och KRAV. Det stöds också av företrädare för Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet och Rädda Barnen.
Bakgrund
Naturskyddsföreningen, KRAV, mängder av forskare och väldigt många andra hållbarhetsaktörer menar att vi måste rädda insekter – främst vildbin. De är nödvändiga i naturen för att pollinera en massa växter som bland annat ”ger” oss människor och djur mat. Initiativet ”Barn räddar bin” kommer från ”Refarm Linnés planetskötare” och Studieförbundet Vuxenskolan i Växjö och har uppmärksammats av Naturskyddsenheten vid Länsstyrelsen i Kronbergs län, som är projektets huvudfinansiär.

 Nyfiken? Kontakta Gösta Skoglund, Refarm Linné, gosta@miljolinne.se eller 070-5175453

Film som beskriver projektet finns på vår YouTube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=XLO6hPBpNgk

]]>
https://refarmlinne.se/barn-raddar-bin/feed/ 0
Hösten 2021: Föreläsningar om odling av fisk i hus och akvaponik. https://refarmlinne.se/hostens-forelasningar-2021/ https://refarmlinne.se/hostens-forelasningar-2021/#respond Thu, 30 Sep 2021 11:17:42 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478975

Föreläsningarna har varit öppna för alla att delta i digitalt. Det var en grundkurs som genomfördes av föreningen Refarm Linné och finansierades av leaderområdena i Sörmland, Sjuhärad, Västra Småland och Halland. Den bestod av 10 tillfällen kvällstid kl 18-21 under 2021. Målgrupp var i första hand alla som var sugna på att komma i gång med en egen odling, men även andra intresserade var välkomna. Kursen var gratis.

Allt har spelats in och kan via vår hemsida https://refarmlinne.se/filmer/

Läs mer

]]>
https://refarmlinne.se/hostens-forelasningar-2021/feed/ 0
Magnus P Wåhlin: ”Proteinförsörjning är ett globalt och lokalt problem” https://refarmlinne.se/magnus-p-wahlin-proteinforsorjning-ar-ett-globalt-och-lokalt-problem/ https://refarmlinne.se/magnus-p-wahlin-proteinforsorjning-ar-ett-globalt-och-lokalt-problem/#respond Sun, 26 Sep 2021 12:42:01 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478656 Magnus P Wåhlin, tidigare ordförande för Refarm Linné. Han är övertygad om att det krävs ett brett engagemang för att klara matförsörjningen i framtiden.
– Såväl stat, regioner, kommuner som vi konsumenter behöver engagera oss i de här frågorna. Att odla fisk och grönsaker är en viktig del av lösningen, säger han.

Intresset för miljöfrågorna började för Magnus redan som barn. Då blev han scout och hans naturintresse ledde naturligt till ett engagemang för miljön. I många år har han också varit intresserad av mat.
– När jag var yngre arbetade jag som kock, bartender och servitör, berättar han.
Det ledde bland annat till ett engagemang i Miljö Linné, en föregångare till Refarm Linné.
Förutom rollen som ordförande är Magnus också präst och lokalpolitiker. Häromåret var han en av favoriterna till att bli språkrör i Miljöpartiet. Han har också varit engagerad i globala frågor, och bland annat arbetat i Costa Rica.

Proteinförsörjningen hotas
På frågan om varför han har engagerat sig i Refarm Linné svarar Magnus:
– Utfiskningen och utsläppen i haven är ett stort globalt problem, som hotar vår proteinförsörjning. Idag kommer 17 procent av världens proteinförsörjning från fisk. För att klara framtiden behöver vi satsa mycket mer på att odla fisk och grönsaker i slutna system på land.
Han betonar också att vi behöver nya jobb och att Sveriges jordbruk behöver diversifieras. Att odla fisk på land kan vara ett bra sätt för jordbruket att överleva.
– Hade jag inte trott starkt på detta hade jag inte ställt upp som ordförande för Refarm Linné, säger Magnus.

Mat och klimat
Magnus P Wåhlin ser också maten som en viktig del av klimatfrågan.
– Haven behöver en paus från utfiskningen och att odla fisk på land är en viktig del av en framtida livsmedelsstrategi. Den fisk som odlas på land är både nyttig för människorna och klimatet. Dessutom är den god, säger han.
För att komma vidare i arbetet med maten och klimatet skulle han vilja se att fler engagerade sig i Refarm Linné.
– Exempelvis kommunerna behöver engagera sig i de här frågorna. De kan inte förvänta sig att någon annan ska lösa problemen. De offentliga inköpen kan ha en stor betydelse för att skapa mer akvaponik lokalt, anser Magnus.
Han skulle vilja se att det skapas lokala fiskodlingar i varje kommun. Att transportera mat kors och tvärs i världen är varken bra för maten eller klimatet.

Folkbildning för hälsa
En viktig del i Refarms framtida arbete är folkbildning för att alla ska kunna mer om både den egna och vår planets hälsa.
– Mer kunskap är nödvändig för att alla konsumenter ska kunna göra bättre val. Det är inte så att den billigaste maten självklart är det bästa valet. Om vi ser tillbaka till 1950-talet, så lade vi då dubbelt så stor del av vår inkomst på maten och hälften så mycket på bostaden. Vi bör tänka över var vi lägger våra pengar, anser Magnus.
Han är också engagerad i rättvisefrågor.
– Fattigdomen och svälten i världen har minskat, men är fortfarande för stor. Vi måste arbeta för rättvisa för att kunna avskaffa svälten och rädda klimatet, säger han.

]]>
https://refarmlinne.se/magnus-p-wahlin-proteinforsorjning-ar-ett-globalt-och-lokalt-problem/feed/ 0
Seminarium om att nå ut om fisk- och grönsaksodling (år 2021) https://refarmlinne.se/seminarium-och-att-na-ut-med-fiskar-och-gronsaker/ https://refarmlinne.se/seminarium-och-att-na-ut-med-fiskar-och-gronsaker/#respond Tue, 09 Mar 2021 15:01:06 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478801 Vi välkomnar Niklas Wennberg, Pond Fish and Greens, som kommer vägleda oss under

seminariet tillsammans med Peter Eklund, Refarm Linné. De bjuder på inspiration, kunskap,

goda – och kanske dåliga – exempel som företag i alla storlekar har nytta av.

Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor till Niklas och Peter under seminariet.

Tid: måndagen den 29 mars klockan 18.00 – 21.00. Anmäl dig till peteklund@gmail.com

Under hela 2021 kommer Refarm Linné att arrangera fördjupningsseminarier om olika tema för

er som vill starta, driva och utveckla landbaserade anläggningar för fisk, grönsaker och annat

ätbart. På gång är djurhälsa, hydroponisk växtodling, fiskarter och yngelhantering, design av anläggning med mera.

Erbjudande om individuell rådgivning

Under mars – november 2021 erbjuder vi ett begränsat antal företag kostnadsfri rådgivning med Stefan Lundvall, Björn Oliviusson med flera. Notera att detta erbjudande avser små livsmedelsföretag med bas i Leaderområdena i Halland, Sörmland, Västra Småland och Sjuhärad.

Om talarna

Niklas Wennberg är prisbelönad och internationellt uppmärksammad, entreprenör, fristående

Miljöexpert och kreativ strateg med över 20 års erfarenhet av att driva ett medvetet miljöstrategiskt utvecklingsarbete på västkusten såväl som i andra länder. Han har mångårig erfarenhet av såväl designutveckling som koncept- och kommunikationsutveckling inom vattenbruk. Hur kan vi ta stadsodling och hållbarmatproduktion till nya nivåer?

Peter Eklund har lång erfarenhet av att arbeta strategiskt med att utveckla lokal livsmedelsförsörjning. Allt för att öka stadens och regionens självförsörjningsgrad.

Peter skrev boken Fisk i hus.

]]>
https://refarmlinne.se/seminarium-och-att-na-ut-med-fiskar-och-gronsaker/feed/ 0
Digital matlagningskväll med odlad fisk (2021) https://refarmlinne.se/digital-matlagningskvall-med-odlad-fisk/ https://refarmlinne.se/digital-matlagningskvall-med-odlad-fisk/#respond Tue, 09 Mar 2021 10:27:39 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478791  

 

Kvällens matlagning förbereds.
Jens Vikingsson visar deltagarna på Lernia i Växjö vad som sägs av Patrik Sewirin på Gunnebo slott.
Matts Andersson provsteker de olika fiskarna.

På en rad platser i södra Sverige samlades på måndagskvällen kockar, krögare och andra matlagningsintresserade för att tillaga fiskar odlade på land – rödstrimma och clarias. Det var en del av leaderprojektet ”Mer fisk på land i Halland”, som drivs av Refarm Linné.

Resultatet blev mycket läckert med en rad nya idéer och traditionella rätter, som förmedlades via internet till alla deltagarna på många platser.

Den digitala matlagningskvällen den 8 mars leddes av Patrik Sewerin, restaurangchef på Gunnebo slott i Göteborg. På grund av coronan deltog högst åtta personer på varje plats. Kvällen inleddes med en film, där Patrik samtalade med fiskodlaren Niklas Wennberg. Ett exempel på ämnen i samtalet var slakt av fisk.

Sedan diskuterades gemensamt bland annat möjligheten att rimma och röka fiskarna och deltagarna kom överens om att ta ett gemensamt möte efter planeringen av matlagningen på varje plats. Ett tips var att om fisken skulle rimmas behövs mer salt än till rimmad torsk.

 

En av platserna, där fiskar tillagades, var storköket på Lernia i Växjö, som normalt har 60 elever. Efter inledningen samlades deltagarna framför den vita tavlan, där stjärnkocken Matts Andersson sammanfattade vad som skulle tillagas av ett kilo rödstrimma och ett kilo clarias.

Här är de fyra rätterna som gruppen enades om:

  • Ceviche på tilapia eller rödstrimma.
  • Halstrad tatar på clarias.
  • Halstrad tilapia med grönkål och apelsinaioli.
  • Fiskgryta med rotsaker och clarias

Matts Andersson började med att provsteka de båda fisksorterna för att få en känsla för deras egenskaper. En härlig doft spred sig i Lernias nya fina kök.

 

Efter en timme hölls, via zoom, ett gemensamt möte, där deltagarna på de olika platserna runt om i södra Sverige presenterade vilka rätter de planerade att laga med fiskarna. Med inspirerade deltagare drog sedan matlagningen i gång. Stämningen var på topp och kreativiteten flödade. Förutom de två fisksorterna fanns en rad rotfrukter och andra grönsaker att tillgå, liksom många kryddor. Deltagarna hjälpte varandra med många goda råd och dåd.

Efter mindre än två timmar var alla fyra rätterna i Lerniaköket klara för provsmakning och lades upp på ett trevligt sätt. Allt var jättegott, tyckte alla.

Sedan hölls ett gemensamt digitalt möte, där alla grupperna redogjorde för sina erfarenheter. Bland de rätter som rapporterades var halstrad tilapia med hasselnötter och äpplen liksom kroppkakor med fisk. Recepten kommer senare att samlas ihop och delas.

Några av kommentarerna:

– En av fiskarna hade lite insjösmak.

– De här fiskarna var lätta att jobba med, tåliga.

– Fiskarna var mycket godare än slabbig sej.

– De olika rätterna blev godare än vad vi hade förväntat oss. Det var dessutom jättekul att jobba så här.

Entusiasmen var stor runt om i de deltagande storköken.

– Om det finns intresse för fler sådana här träffar, så skulle vi gärna vilja arrangera fler liknande kvällar, säger Gösta Skoglund, Refarm Linné.

Fotnot: Rödstrimma är Gårdsfisks namn på tilapia.

Projektet finansierat av:

 

]]>
https://refarmlinne.se/digital-matlagningskvall-med-odlad-fisk/feed/ 0
2020 års Gulddroppe tilldelades Malin och Magnus i Ödevata https://refarmlinne.se/arets-gulddroppe-tilldelas-malin-och-magnus-i-odevata/ https://refarmlinne.se/arets-gulddroppe-tilldelas-malin-och-magnus-i-odevata/#respond Thu, 17 Dec 2020 19:10:51 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478739 Refarm Linné har tilldelat Malin och Magnus Axelsson på Ödevata fiskecamp årets Gulddroppe för deras arbete med hållbarhet.
– Med sitt engagemang och med nästa generation i åtanke har de skapat en trivsam oas, där biokolproduktion, akvaponik och cirkulärt tänkande kan inspirera andra att arbeta för en bättre morgondag, står det i motiveringen för priset.

I år har årets Gulddroppe delats ut till två verkliga eldsjälar, Malin och Magnus Axelsson på Ödevata Fiskecamp i Emmaboda kommun. De har skapat en förebild för landsbygdsutveckling, livsmedelssäkerhet, klimatsmart kolfälla och ekoturism.
Vid en ceremoni på torsdagen överlämnades årets Gulddroppe av Refarm Linnés ordförande Magnus P Wåhlin, som också är ordförande i Växjö kommuns hållbarhetsutskott.
Hela motiveringen till årets pris är ”Med sitt engagemang och med nästa generation i åtanke har de skapat en trivsam oas, där biokolproduktion, akvaponik och cirkulärt tänkande kan inspirera andra att arbeta för en bättre morgondag. Det har medfört att vi har kunnat lägga till ytterligare en viktig pusselbit i vårt arbete för framtidens livsmedelsförsörjning i Linnés anda.”

– Ett jätte-jätte-stort tack för det fina priset. Detta pris är en mycket stor puzzelbit även för oss med vår vision om att Ödevata ska vara med och visa vägen. Just detta arbete har vi nu blivit prisade för. Ni kan inte föreställa er hur lyckliga vi är. Vi vill visa på att det är lätt och roligt att ta ansvar, kommenterar Malin Axelsson priset.
– Detta är en underbar bekräftelse på att vi med vår lilla verksamhet är en positiv kraft som gör och kommer göra skillnad i vår allas omställningsarbete stor som liten, säger Magnus Axelsson.
I många år har föreningen Refarm Linné tillsammans med Elite Hotel i Växjö delat ut ”Gulddroppen – en hedersutmärkelse för hållbarhetsarbete”.
Bland pristagarna kan nämnas dåvarande landshövdingen Kristina Alsér, kostchefen Doris Johansson, kocken Eric Måneld, Monica Carlsson på stjärnkrogen PM & Vänner, Bonnagårdens förskola, Föreningen Bonnakött, S:t Sigfrids Folkhögskola, kockarna Magnus Hörberg och Matts Andersson samt Pecka Nygård, som driver en stor fisk- och tomatodling utanför Härnösand.

Biokolproduktion kan ses som ett klimattrolleri, som ger gratis värme till växthuset samtidigt som träflis omvandlas till ett långsiktigt jordförbättringsmedel … och dessutom är klimatsmart.
Akvaponik är också rena trolleriet. I det vinterbonade växthuset i Ödevata på nästan 200 kvadratmeter ryms både odling av matfisk och grönsaker. Det gör att fiskecampen i stor utsträckning är självförsörjande när det gäller delar av matkonsumtionen. Växter och fiskar lever av och med varandra utan att förorena omgivningen.

]]>
https://refarmlinne.se/arets-gulddroppe-tilldelas-malin-och-magnus-i-odevata/feed/ 0
”Viktigt med folkbildning om väsentliga miljöfrågor” https://refarmlinne.se/viktigt-med-folkbildning-om-vasentliga-miljofragor/ https://refarmlinne.se/viktigt-med-folkbildning-om-vasentliga-miljofragor/#respond Sun, 11 Oct 2020 14:49:29 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478675 Doktoranden och gymnasieläraren Ann Elofsson är ny ledamot i styrelsen för Refarm Linné. Hon är också länsordförande för Naturskyddsföreningen Kronoberg
– Det folkbildningsarbete om miljöfrågor som görs av Refarm Linné är viktigt, säger hon.

Ann Elofssons intresse för miljön började redan under skoltiden.
– Vi hade en lärare, som startade en miljöklubb för oss elever. I den klubben ägnade vi oss bland annat åt att skriva till företag och ställa krav på att de skulle sortera och återvinna sopor, berättar hon.
Tidigt blev hon också förtjust i att vistas i naturen. Hennes pappa var ledare i Friluftsfrämjandets strövarverksamhet, något som också har påverkat hennes intresse för miljön.

Kol i kustområden
Just nu forskar Ann Elofsson om kolinlagring i gränstrakterna mellan land och hav, specifikt Sveriges kustområden.
– Det finns studier som tyder på att våra kustområden är en förbisedd kolsänka. Visar det sig att detta stämmer finns det goda anledningar att skydda dessa från vidare exploatering, säger hon.
Forskningen bedriver hon på deltid. Primärt är hon gymnasielärare i biologi, kemi och naturkunskap i Tingsryd. På fritiden är hon ideellt engagerad som länsordförande för Naturskyddsföreningen Kronoberg, där hon suttit i styrelsen sedan 2013.
– Det är viktigt att försöka göra skillnad. Just nu håller riksföreningen på att ge ut en jubileumsbok, Ut i naturen. Den är fullpackad med små och stora tips över vad man kan hitta på ute i naturen och vi har sammanställt lite lokala smultronställen inför ett pressutskick, berättar hon.

Fördjupade kunskaper
Ann Elofssons engagemang i Refarm Linné har kommit som en följd av engagemanget i Naturskyddsföreningen.
– Jag skulle gärna se ett utökat samarbete mellan dessa båda organisationer på lokal nivå. De inspirationsträffar som Refarm Linné ordnar om fisk- och grönsaksodling på land är en viktig del av den folkbildning i miljöfrågor som hela samhället har nytta av. Refarm Linné arbetar likt naturskyddsföreningen med väsentliga och aktuella frågor som vi inte kan ignorera, säger hon.
Hon skulle gärna se att även gymnasieelever fick göra studiebesök, eftersom en upplevelse med egna ögon kan väcka engagemang som inte är helt lätt att åstadkomma i klassrummet.
– Precis som min lärare en gång inspirerade mig, konstaterar hon.

]]>
https://refarmlinne.se/viktigt-med-folkbildning-om-vasentliga-miljofragor/feed/ 0
Radio Sjuhärad informerade om hur fler kan blir fiskbönder (år 2019) https://refarmlinne.se/radio-sjuharad-informerade-om-hur-fler-kan-blir-fiskbonder/ https://refarmlinne.se/radio-sjuharad-informerade-om-hur-fler-kan-blir-fiskbonder/#respond Mon, 28 Oct 2019 13:33:36 +0000 https://refarmlinne.se/?p=987478209 Hur är livet som fiskbonde? Hur mycket fisk och grönsaker blir resultatet?

Kimberly Berglöf, verksamhetsledare på Refarm Linné, och Caroline Dahrén, samordnare förGröna Möten Sjuhärad höll nyligen på Rådde Gård, Länghem, utanför Borås, en kurs om odling av grönsaker och fisk på land.

Torbjörn Ranta, Arctic roe of Scandinavia, var också på plats och berättade om hur det går till att odla stör för att producera svensk ”rysk kaviar” i stor skala.

Sveriges Radio P4 Sjuhärad var där och gjord ett långt inslag om hur det går till att odla fisk på land, gärna i kombination med grönsaksodling. Inslaget kom också att handla om hur det är möjligt att kombinera odling av fisk och grönsaker hemma i bostaden.

I programmet förklaras hur Akvaponi är ett slutet kretslopp där fisk och grönsaker drar nytta av varandra. Fiskens restprodukter blir växternas näring renar samtidigt vattnet. När vi odlar inomhus har vi möjlighet att producera mat året om, under kontrollerade former. Genom att placera odlingar på land ges möjlighet till diversifiering och nya grönblåa jobb regionalt i Sjuhärad och övriga Sverige.

Kursen var ett samarrangemang mellan Gröna Möten och Refarm Linné och gjordes inom ramen för två Leader Sjuhäradprojekt: Gröna Möten Sjuhärad sprider ny kunskap och belyser möjligheterna inom de gröna näringarna. Refarm Linné sprider kunskap och inspiration om hållbar produktion och konsumtion av mat från landbaserade fiskodlingar.

Under november månad 2019 kommer en rad liknande träffar äga rum på många platser i Sverige. Läs mer under rubriken kurser på denna webbplatsen för att hitta en träff nära dig.

Lyssna gärna på hela inslaget:

http://p4dela.sverigesradio.se/?id=15729

]]>
https://refarmlinne.se/radio-sjuharad-informerade-om-hur-fler-kan-blir-fiskbonder/feed/ 0