Refarm och ETC kan samarbeta om fisk och grönsaker i hus

När första spadtaget togs för ETC Byggs klimatsmarta hyreshus i Växjö träffades företagets VD och ägare Johan Ehrenberg och Refarm Linnés ordförande Magnus P Wåhlin.
De var överens om att odling av grönsaker och fisk i hus vore ett lämpligt samarbetsprojekt mellan de båda organisationerna.

ETC Byggs husen byggs helt i trä förutom själva grunden. Även isoleringen i de tjocka väggarna är av träull. Dessutom är de utrustade med solceller som förhoppningsvis ska kunna producera mer el än de använder.
Redan nu är flera hållbara hyreshus under byggnation i Västerås. Fler projekt är på gång runt om i Sverige.
Husen finansieras genom att tusentals människor sparar i dem. Det här är människor från hela Sverige som köper andelar och har två procent i ränta på det sparandet. När de vill ta ut de sparade pengarna köper ETC Bygg tillbaka andelen till samma pris
Snart öppnas bostadskön till husen i Växjö.

ETC Bygg har redan bestämt att hyresgästerna i det nya området ska ha möjlighet att odla tomater på området.
Johan Ehrenberg talade varmt om hur tomatodlingar är både nyttigt, trivsamt, roligt och fungerar över generationsgränserna.
Magnus P Wåhlin, ordförande i Refarm Linné, var en av många intresserade besökare när första spadtaget tog för bygget Växjö. Det gladde honom att det ingick odlingar i projektet. Han passade också på att tipsa Johan Ehrenberg om möjligheterna att kombinera odling av grönsaker och fisk i ett kretslopp inne i hus.

Johan Ehrenberg blev genast väldigt intresserad av att komplettera grönsaksodlingen med fiskar. Eftersom Refarm Linné har goda kunskaper om detta område föreslog han ett samarbete, något som Magnus P Wåhlin välkomnade.
Det kommer att bli spännande att följa det fortsätta arbetet med ett mycket mer klimatsmarta hus. Fler bostadsbolag har mycket att lära från ETC Bygg och Refarm Linné.

Läs mer på ETC

Följ oss på Facebook 

Vi uppdaterar löpande med information på Facebook

Scroll to Top