Earth Week 2019! Att odla, förädla och äta mer cirkulärt och hållbart – så gör vi i Småland!
Agendan
Vi påverkar vår miljö och vårt klimat genom det vi odlar och äter. I Sverige står våra livsmedel för mer än en fjärdedel av hushållens påverkan på klimatet. Samtidigt görs mycket för att minska den negativa miljöpåverkan från maten, som dessutom skapar arbetstillfällen på landsbygden.
Den senaste tiden har det till exempel pratats mycket om cirkulär livsmedelsproduktion och cirkulära livsmedelskedjor och i många fall har det varit lokala aktörer som gått före och visat vägen.
Under denna inspirationskväll får du möta några av dessa, verksamma i Kronoberg.
VAR? Stadsbiblioteket Växjö, Röda rummet
NÄR? Torsdagen den 28 mars 2019, kl.18.00-20.00
FÖR VEM? Öppet och kostnadsfritt för alla. Ingen föranmälan krävs och drop-in under kvällen är välkommet!
KVÄLLENS PROGRAM
18.00 Välkomna! Att odla, förädla och äta mer cirkulärt – vad betyder det?
Rebecka Wikström, Projektsamordnare för livsmedelsstrategin, Länsstyrelsen i Kronoberg län och Natalie Hafdelin, Projektledare för Cirkulär ekonomi i Kronoberg och Kalmar län, Region Kronoberg.
18.15 Lars-Erik Johnsson, Osaby Säteri
KRAV-bonde, är det bara krav eller finns det möjligheter? Hur är det att driva KRAV-jordbruk i ett Naturreservat? Lars-Erik på Osaby Säteri och arrendator av Osaby berättar om gården där det finns dikor som är
100% självförsörjande med foder vilket innebär att gården står för en cirkulär köttproduktion.
18.30 Maja Söderberg, Nybrukarna
Tillsammans med sina kompanjoner, driver Maja Nybrukarna – ett andelsjordbruk med odlingar framförallt i Tolg. Hör Maja berätta om modellen andelsjordbruk, där både privata hushåll, restauranger och kommuner köper andelar av säsongens skörd. Maja kommer också berätta om hur kretsloppstänk, svinnminimering och relationsmat genomsyrar Nybrukarnas arbete. Förutom grönsaksodlare är Maja författare till de hållbara kokböckerna Sju årstider i Majas kök och Majas klimatmat och föreläsare i hållbar mat sedan många år.
18.45 Kimberly Berglöf, Verksamhetsledare på Refarm Linné
Hållbar fisk från Kronobergs ladugårdar – ja visst! Kimberly Berglöf är verksamhetsledare på Refarm Linné och har bland annat hållit kurser i att odla fisk i slutna system samt utvecklat en guide för dig som intresserad av att göra just det. Hon berättar här om hur vi lokalt kan odla fisk i cirkulära system men minimal miljöpåverkan, samtidigt som vi kan skapa nya arbetstillfällen på landsbygden.
19.00 Gösta Skoglund, Refarm Linné, Linnés Planetskötare
Linnés Planetskötare är namnet på Refarm Linnés arbete för barn och familjer, med syftet att hjälpa till att förstå hur vi kan odla och äta mer på naturens villkor. Refarm Linné har tidigare drivit Barnens Matland i Växjö kommuns förskolor, en idé som nu kommunen driver vidare. Tillsammans med barnfamiljer vill Linnés Planetskötare lära mer om hur vi fixar klimatsmart mat genom att hjälpa naturens egna planetskötare – insekterna som pollinerar och hjälper naturen att producera. Gösta Skoglund, som länge arbetat med att sprida kunskap och inspiration för hållbar och lokalproducerad mat, berättar mer om Linnés Planetskötare och hur barnfamiljer kan engagera sig.
19.15 Erik Måneld, kock MäM
Erik Måneld är kocken som länge jobbat för en mer hållbar livsmedelskonsumtion, såväl i Sverige som i stora delar av världen. Han leder Sveriges mest omtalade tävling inom hållbar mat, Unga Ekokockar och Årets Ekokock. Just nu lägger han sin tid på Mer än Mat, MäM, en vegetarisk och vegansk restaurang i Växjö med fokus på hållbarhet. Erik berättar om sin matfilosofi och hur vi kan äta mer cirkulärt och hållbart.
19.30 Lena Jihde och Aina Hantoft, REKO-ringen Växjö
REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från tillverkare och producent till kund. Lena Jidhe och Aina Hantoft, initiativtagarna till REKO-ringen i Växjö berättar om hur denna folkrörelse även nått stor framgång här, och hur lokala råvaror och en direktkontakt mellan producenter och konsumenter skapar förtroende, glädje och engagemang.
VI RUNDAR SEDAN AV MED ERA FRÅGOR OCH REFLEKTIONER OCH AVSLUTAR SENAST KLOCKAN 20.00.
Målgrupp
Kontaktperson
kimberly@refarm.se natalie.hafdelin@kronoberg.se rebecka.wikstrom@lansstyrelsen.se
Tid och Plats:
Tid: kl.
Var: