Konferens om fiskodling och landsbygdsutveckling under MAT2019

Efterfrågan på fisk och grönt ökar kraftigt. Idag importerar Sverige 70-80 procent av all fisk, grönsaker och frukt som vi äter. Odling av fisk och grönt har en viktig roll att spela för framtidens matförsörjning. Men hur skall vi odla så att det blir ännu mer hållbart och proteineffektivt?
Det växer fram ett cirkulärt hållbart livsmedelssystem som odlar fisk och grönt i ”hus” och tar tillvara restflöden, samtidigt som marknaden för detta ökar exponentiellt. De senaste 4 åren har det tillkommit anläggningar i mer än 15 län. På många platser är nya anläggningar på gång.
Denna nya näring växer fram såväl i gamla tomma hus som i nya anläggningar kombinerade med bostäder och som besöksanläggningar. Den kan skapa 10 000-tals nya jobb och erbjuder lokalt producerad mat över hela landet. Samtidigt minskar sårbarheten och ett ”starkt matförsvar” växer fram.

Under Mat 2019 i Växjö, ett av Sveriges största matevent, anordnar Refarm Linné tillsammans med Landsbygdsnätverket och Swedish Surplus Energy Collaboration (SSEC) även i år en nationell konferens om cirkulära livsmedelssystem.

Målgrupper:
• verksamma inom landbaserad fiskodling och akvaponik
• näringslivs- och landsbygdsutvecklare
• samhällsplanerare och arkitekter
• verksamma inom Leader
• övriga intresserade

 

12 september:
• Kom och lyssna på praktiker, forskare och företrädare för den nya näringen
• För er som redan har kommit igång med landbaserad fiskodling och akvaponik: kom och träffas, diskutera, dela med er och driv på
• Kom och upplev en unik fiskmiddag i tre serveringar på Sveriges främsta restaurang de senaste 15 åren enligt White guide

13 september:
• Välj ett av tre studiebesök på anläggningar i södra Sverige

Tid: En 26 timmars konferens från torsdagen den 12 september klockan 12 till fredagen den 13 september klockan 14.
Plats: Konferensen genomförs (och vi äter) på Michelinkrogen PM & Vänner i Växjö. Konferensen sker inom ramen för MAT2019.
Arrangörer: Refarm Linné tillsammans med SSEC-Swedish Surplus Energy Collaboration och Landsbygdsnätverket.
Anmälan: Senast tisdag 27 augusti, klicka HÄR för att komma till anmälan
Kostnad: 1450 kr + moms, 500 kr i rabatt för medlemmar i Refarm Linné

Vi kommer att genomföra konferensen och måltiderna på PM & Vänner – en av Sveriges få Michelinkrogar. Fiskmiddag torsdag kan förköpas – se sid 4.
Frågor: till Gösta Skoglund e-post: gosta@miljolinne.se

Detaljprogram och deltagarlista sänds ut måndag 10 september.

Program torsdag eftermiddag 12 september
Vi presenterar olika exempel på hur man kan bygga om tomma ladugårdar och förnya andra befintliga byggnader. Även om- och nybyggnation av flerfamiljshus kommer att belysas. Särskild programpunkt för utveckling av stora livsmedelsanläggningar ”Food Parks”. Slutligen diskuteras landbaserade fisk- och grönsaksodlingar som viktiga inslag i regionala livsmedelsstrategier.

Preliminärt program
13.00 Välkommen, Ingemar Almkvist, ordförande Refarm Linné och Peter Eklund, dagens moderator.
13.15 Refarm Linné är inriktad på att stödja utveckling av småskalig livsmedelproduktion i tätorters och landsbygders tomrum – Kimberly Berglöf, verksamhetsledare
13.35 Nu förändrar vi samhällsbyggandet. Integrerad cirkulär livsmedelsproduktion i hus, Niklas Wennberg om cirkulär produktion i hus och container. Utgångspunkt från Garveriet i Floda, den prisbelönta containern för akvaponi och kvartersupplevelser i Hyllie.
14.00 Bensträckare med kaffe och uppdelning på ”två spår”.

A. För er som vill ha igång nya fiskodlingar: tjänstemän, politiker, LAG-grupper från Leader, eventuellt blivande fiskodlare m.fl.
Moderatorer:
Kimberly Berglöf och Gösta Skoglund
14.20 Mitt regeringsuppdrag att sälja/exportera svenska livsmedel.
Maria Varnaouskas, Business Sweden
14.40 Food Parks – 10 arenor för industriell livsmedelsproduktion i Sverige
Håkan Sandin SSEC
15.10 Vad kan en kommun vinna på att satsa på cirkulär livsmedelsproduktion?
Bengt Felbe, näringslivschef Bjuv
15.40 Bananer och papaya – en självklarhet i svenska odlingar?
Björn Oliviusson, erfaren akvaponiodlare.

B. För verksamma inom fiskodling och akvaponik. Vad kan vi göra tillsammans? Hur utvecklar vi näringen? Hur ”krattar vi i manegen?”
Moderatorer:
Stefan Lundvall och Peter Eklund
14.20 Vilka centrala frågor kan vi driva tillsammans och ge nytta för varandra?
14.40 Marknadsfrågor …
Kan vi samverka i försäljningen?
Vilka värden ska vår fisk stå för?
15.00 Kvalitetssäkring, certifiering:
Vad utmärker en god fisk?
Niklas Wennberg
15.40 Gruppdiskussioner och sammanfattning

Återsamling i storgrupp
16.00 Vattenbruk – en möjlighet att öka självförsörjning av fisk och bidra till landsbygdsutveckling, Hans-Olof Stålgren, Landsbygdsnätverket
16.20 Mer fisk och grönt i regionala livsmedelsstrategier – panelsamtal med dagens föreläsare.
17.00 Avrundning

Studieresor fredag förmiddag 13 september

Välj att följa med på en av tre studieresor. Bussarna är åter i Växjö 12.30 för en avslutande fisklunch och sammanfattning på PM & Vänner med avslut 14.00.
1. Avgång kl 07.00 Gårdsfisk, Kristianstad. En av Sveriges mest välkända och prisbelönta landbaserade fiskodlingar, som driver sin verksamhet i en ombyggd ladugård och producerar Rödstrimma® och Clarias. Södra Sveriges största recirkulerande producent. Se www.gardsfisk.se
2. Avgång kl 07.30 Ödevata fiskecamp, Emmaboda. Nybyggd akvaponik med fisk (tilapia) och exotiska växter i växthus. Ödevata är den nya tidens företag, som brinner för hållbarhet och naturturism. Ödevata har också en fungerande biokolanläggning. Se www.odevata.se
3. Avgång kl 07.30 Arctic Roe of Scandinavia, Strömsnäsbruk i Markaryd. Här produceras stör och rom från stör i en teknisk avancerad anläggning. Störrommen har just nu introducerats på marknaden. De som besöker torsdagskvällens fiskmiddag på PM & Vänner får störrom på menyn.

MAT2019: Efter konferensen kan ni fortsätta att delta i fria föredrag och besöka Sveriges största mattält för mathantverkare som pågår hela fredagen och lördagen i Växjö, se program HÄR

Fiskmiddag torsdag kväll

Torsdag 12 september kl 19.00 står det dukat för ca 100 personer på PM & Vänner. Fjolårets succé utvecklas med variationer på 3 olika landodlade fiskar med traktens ekogrönsaker. Spännande tre-rätters med stör, tilapia och clarias. Bokning sker via Biljettkiosken HÄR

Behöver du boende?
Vi föreslår PM & VännerHotell Cardinal och Elite Park Hotel

Arrangemanget genomförs med hjälp av Refarm Linnés stödmedlemmar

 

Följ oss på Facebook 

Vi uppdaterar löpande med information på Facebook