Kökskurs i Åtvidaberg!

Samtidigt som våren börjat smyga sig på (i alla fall i södra Sverige) har vårt projekt Eko i Linnés fotspår rivstartat!

Riksdagen beslutade i den nationella Livsmedelsstrategin 2017 att offentliga kök skall använda sig av 60% ekologiska livsmedel till år 2030. För att nå detta mål fick ett antal företag och organisationer, på uppdrag av Jordbruksverket, finansiering för olika projekt.

Under hela 2019 och förhoppningsvis 2020 kommer vi att resa land och rike runt för att utbilda alla som kan tänkas vara involverade inom offentligmatlagning, allt ifrån kökspersonal till upphandlare och politiker.

Vi kommer att anordna sex stycken länsträffar där vi pratar om grunderna för ekologisk mat och hållbarhet, dagar proppfulla med goda exempel och inspirerande möten. Två dagar är redan inbokade, 21:e mars i Bollnäs och 26:e mars i Nässjö. Är du intresserad av att delta kan du läsa mer här.

I projektet kan vi även inspirera och coacha enskilda kommuner för att öka deras andel ekologiskt genom att gå igenom kommunens upphandlingar och arbetssätt. Detta görs av Jens Vikingsson, tidigare måltidschef i Tingsryds kommun och projektledare för Eko i Linnés fotspår.

Vi har även möjlighet att sätta upp fem skolträdgårdar per år á la Barnens Matland, där barn och lärare tillsammans kan odla och laga mat på ett pedagogiskt sätt.

Den mest populära aktiviteten, hittills, i projektet är våra heldagskökskurser. I förra veckan var jag, Kimberly, med Jens på en sådan på Alléskolan i Åtvidaberg. Vi började givetvis morgonen med en kopp kaffe, följt av diskussioner kring vad dagen skulle erbjuda. Vi delade upp oss i fyra olika grupper och gick igenom de recept som skulle lagas under förmiddagen. Eftersom det var sportlov fanns det inte så många barn men vi hade ett gäng glada fritisbarn som skulle få en fin buffé serverad vid 11.30 så efter genomgången marscherade vi iväg mot skolans kök.

Åtvidabergs kommun har redan varit duktiga med proteinväxling och erbjuder alltid sina elever på Alléskolan minst två alternativ, ett med kött och ett utan samt ofta en vegetarisk soppa samt ett stort och varierat salladsbord. Ibland kan dock fantasin tryta även hos den bäste av matlagare så Jens hade laddat upp med både spännande vegetariska recept men också måltider med lite annorlunda, mer klimatsmarta, animalier, som hönsköttsbiffar med bönor.

Våra matlagare var snabba och duktiga och till 11.30 när barnen skulle anlända hade vi fått ihop ca 15 olika rätter för dom att testa. Det var falafel, bönlasagne, linsgryta, kött och bönburgare, vegetarisk soppa, gråärtshummus, naan bröd, hemmagjord ketchup och barbecue sås och en massa annat gott! Det var verkligen mätta och bortskämda barn som lämnade matsalen efter lunch, vi hoppas för Alléskolans måltidspersonal att barnen inte förväntar sig detta varje dag nu.

Efter lunch var det dags för ett teori- och reflektionspass. Vi pratade om vad ekologiskt innebär, såg goda exempel från andra delar av Sverige och världen där man lyckats få in mer ekologiskt utan att nödvändigtvis höja kostnaderna (hint: det handlar om proteinväxling och att minska svinnet). Vi hade trevligas diskussioner om hur Åtvidabergs kommun kan jobba vidare mot sina miljömål och få en ännu bättre måltidsupplevelse, både för barnen, dom äldre, personalen och planeten.

Nu drar vi vidare ut i landet, vi har fortfarande över 80 kommuner kvar att inspirera till att höja sin andel ekologisk mat innan vi är klara med detta projektet.

Hoppas vi ses i din hemkommun!

Följ oss på Facebook 

Vi uppdaterar löpande med information på Facebook

Scroll to Top