Digital matlagning med fisk på land i Halland

Välkommen att delta i en digital hybridlösning med digital matlagning! Det är en workshop för kockar och krögare och en del av projekt ”Mer fisk på land i Halland”.

Projektet startade hösten 2019 och drivs nu vidare efter corona-anpassning med målgruppen kockar och krögare. Cirka 100 personer besökte någon av våra inspirationskvällar för ett år sedan, men så kom coronan. Nu fortsätter vi efter att vi anpassat vårt nästa steg till rådande omständigheter. Liknande fiskodlingsprojekt genomförs i fyra leaderområden, vilka alla kan delta med ett eller flera kommunala lag á 1-8 personer.

Omfattning
  • Cirka 3-4 timmar – måndag eftermiddag och kväll 8 mars. Tidsramen är klockan 17-21.
  • Max 8 arenor, helst från 8 olika kommuner, till exempel restaurangskola, kommunalt kök och privat krog. Just nu är två lag förbokade – Kungsbacka och Varberg.
  • 2-8 kockar på varje ställe – enbart kommunala, enbart privata eller blandat. Ni utser en som ansvarig för zoom-uppkoppling (kontaktperson till Jens). För att hinna med flera rätter bör man helst vara några stycken vana matlagare, men som sagt minst 2.
  • Vi har haft samverkan med Hallands Matgille, som hjälpt oss att ”hitta” arenor.
  • Ekonomi: Varje deltagande företag och kommun bekostar lokal och personal, det utgår alltså ingen kursavgift. Vi ordnar så att fiskfiléer, både tilapia och clarias, kan köpas hos er närmaste Ica-butik. Ni måste vid anmälan tala om vilken Ica-butik ni vill nyttja för er leverans. Preliminärt finns reserverade medel till varje kommunlag för inköp av fisk och säsongens grönsaker, max 300 kronor per deltagande matlagare.
Inspel och inspiration
  • Vi gör nu en filmsnutt med Patrik Sewerin på Gunnebo Slott: 10-15 minuter samtal om de nya fiskarna Clarias och Tilapia, och hur man tillvaratar deras möjligheter.
  • Varje företag och kommun formar sina team. Gärna mer än ett lag per kommun.
  • Bjud in corona-lämpligt antal gäster för provsmakning – dock max sju.
Förberedelser
  • Varje team hämtar senast samma dag sin leverans av filéer, clarias och tilapia, i sin Ica-butik. Samtidigt anskaffas lämpliga grönsaker i säsong – gärna eko.
  • Övriga små råvaror, salt, mjöl, ris och så vidare fixar ni själva.
  • Tillaga 4 rätter per kök – lagom många smakportioner för kockar och gäster.
Genomförande
  • Förberedelser: Vi anvisar i god tid några inspirationskortfilmer – vardera 4-5 minuter, varav en är nämnda introduktion med Patrik Sewerin på Gunnebo Slott. Inspelning är på gång.
  • Måndagskväll 8 mars 17.00. Zoom-uppkoppling – alla samtidigt – max 15 minuters inledning med körschema och frågor. Patrik Sewerin från Gunnebo Slott inleder och kommenterar utsänd filmintroduktion. Sen kör vi igång kockeriet under ledning av Patrik med vår chefskock Jens Vikingsson som bisittare och zoomadminstratör.
  • Efter cirka en timme återkommer vi på Zoom med avstämning med alla köken 2-3 minuter på varje, max en halv timme, om frågor och oklarheter.
  • Sedan kör man vidare med sin tillagning, skriver tillagningsanvisning och recept, fotograferar sina rätter, proväter, bedömer och dokumenterar.
  • Avslutas med avslutningsrunda via Zoom med kort inslag från alla team – max 2-3 minuter.
  • Total tidsåtgång cirka 4 timmar. Förberedelser och efterarbete med recept och foto med mera tillkommer.
Efterarbete

Sänd in dokumentation till en gemensam minikokbok – inom en vecka – till Gösta.
Vi sammanställer lilla land-fisk-kokboken – jämför med bifogade inspirationer från Norrland 2018. Årets kokbok Halland, kommer ni att kunna disponera i er egen kommun och företag – dock inte för försäljning.

Anmälan

Sänd namn och e-postkontakter för samtliga deltagare i ert lag senast den 19 februari – gärna tidigare. Mera detaljerat körschema efter er anmälan. Max 8 lag denna omgång – först till kvarn gäller. Vid stort intresse försöker vi genomföra ytterligare en omgång efter påsk.

Följ oss på Facebook 

Vi uppdaterar löpande med information på Facebook

Scroll to Top