Årets Gulddroppe utdelat till Pecka Nygård

 

Refarm Linné har delat ut årets Gulddroppe till Pecka Nygård, en av grundarna till Peckas Naturodlingar i Härnösand. Priset utdelades av Refarm Linnés verksamhetsledare Kimberly Berglöf vid en ceremoni på Parkaden i Härnösand.

Gulddroppen är en personlig hyllning till någon, som har varit extra framgångsrik med ”att gå i fotspåren” efter världens förste ekolog, Carl von Linné. Den har alla åren delats ut i samarbete med Elite Hotel, Växjö.

Motiveringen löd: För hans uthålliga engagemang i införandet av kretsloppsbaserad fisk- och grönsaksodling. Detta har medfört att vi som förening och samhället i stort kunnat lägga en viktigt pusselbit i arbetet för framtidens livsmedelsförsörjning.

Företaget har tidigare fått flera fina utmärkelse, bland annat som Årets banbrytare och Årets matproducent.

Pecka Nygård är pionjär inom svensk akvaponi, där regnbåge och tomater odlas i samma vattenbaserade system. Nu utvidgar Peckas Naturodlingar ytterligare. I december ska ytterligare 4400 kvadratmeter växthus tas i bruk.

– Då har vi totalt 1,3 hektar, berättar Pecka Nygård.

Peckas system har funnits i 20 år och är riktigt resurseffektivt. Levande i naturen behöver en regnbåge äta 5-7 kilo för att växa 1 kilo. Med Peckas odlingssystem får man 1 kilo fisk och 10–12 kilo tomater på 1 kg fiskfoder.

Den som är sugen på Peckas tomater kan köpa dem på Lidl. Pecka odlar både körsbärstomater och vanliga tomater. De är helt fria från bekämpningsmedel.

Läs mer på peckas.se!

 

Följ oss på Facebook 

Vi uppdaterar löpande med information på Facebook

Scroll to Top